Nice to meet you: Ido de Boer

21.12.2021

Wees niet bang om fouten te maken

Ido de Boer is 2,5 jaar geleden bij Bim&Beyond begonnen als BIM coördinator. We spreken Ido over zijn achtergrond, zijn loopbaan en zijn visie voor Bim&Beyond.

‘Mijn naam is Ido de Boer. Ik ben BIM-coördinator bij Bim&Beyond. Dit houdt in dat ik me in principe bezighoud met alles wat met BIM te maken heeft, zowel intern als extern. Zo help ik projecten opzetten, verzin ik efficiëntere manieren om met BIM te werken en monitor ik de BIM kwaliteit. De externe BIM coördinatie bestaat voornamelijk uit het schrijven van BIM-uitvoeringsplannen en het checken van BIM modellen. Als senior teamlid heb ik binnen het team voornamelijk een ondersteunende rol. Dit ligt me goed.”

Ik ben opgegroeid in een klein dorpje aan het IJsselmeer. Opgroeien met Water, ruimte en groen in de buurt was geweldig, maar zodra het kon lonkte de grote stad. Ik heb altijd interesse gehad in zowel kunst als techniek, dus na mijn eindexamen vertrok ik naar Amsterdam om bouwkunde te studeren. Ik koos bewust voor de HTS om later op de TU een goede technische achtergrond te hebben bij het ontwerpen.

Tijdens een van mijn eerste banen na de TU kwam ik in 2005 in aanraking met BIM en Revit. Het bureau waar ik werkte, kreeg een opdracht voor de nieuwbouw van een groot ziekenhuis. De voorwaarde was dat het in BIM gemodelleerd werd. Omdat er tot dan toe alleen met Autocad en Arkey werd gewerkt en BIM in Nederland nog in de kinderschoenen stond was dit een hele uitdaging.

Software aanschaffen en pionieren dus!

Het enthousiasme en de ervaring die ik hier heb opgedaan heb ik later als zelfstandige BIM expert ingezet om aan diverse mooie projecten te werken. Het was leerzaam om projecten op uiteenlopende schaal en complexiteit voor verschillende soorten opdrachtgevers (particulieren, architecten en aannemers) te doen. Een van die opdrachten was een BIM-coördinatie project voor k-support, de voorloper van Bim & Beyond.

Nadat ik 10 jaar als zelfstandige had gewerkt en weer behoefte kreeg om met een vast team in een fijne studio-omgeving te werken, dacht ik gelijk aan Bim & Beyond. Zo geschiedde.

Wij kijken continu naar verbeterpunten in onze werkwijze en daarnaast zorgt het aansturen van ons team voor genoeg uitdaging en dat is wat mijn werk zo leuk maakt. Ook zorgen de diversiteit van de werkzaamheden en de leuke verhalen voor een fantastische werksfeer.

Als we op dit moment kijken naar onze werkzaamheden dan besteden we ongeveer 80% van onze tijd aan het modelleren en maar 20% aan het bedenken van bouwkundige oplossingen. Mijn doel is dit de komende jaren om te draaien door het slim inzetten van BIM. Daarnaast zijn we hard aan het werk om Bim&Beyond in het lijstje van de top 10 van beste BIM -engineering bureaus van Nederland te krijgen.

Als ik advies zou mogen geven aan mensen die net zijn begonnen aan hun reis in de wereld van BIM; wees niet bang om fouten te maken. In mijn carrière heb ik mijn BIM expertise opgebouwd door ervaring op te doen. De beste leerschool is de praktijk. Probeer zoveel mogelijk met projecten mee te draaien. Neem verantwoordelijkheid, daar leer je het meeste van.’

"We denken in grote lijnen maar we leven in details" (Alfred N. Whitehead)