BIM-Lab

Wil je optimaal samenwerken in BIM maar weet je nog niet hoe? Wij delen graag onze kennis met jou in onze BIM-Lab video's.

BIM-Lab video's.png

Ervaar wat BIM voor jou als architect, tekenaar, of ontwikkelaar en aannemer kan doen. Tijdens het BIM-Lab nemen Erwin Spuybroek en Ido de Boer van Bim&Beyond je mee op een BIM reis. We delen onze ervaringen en geven tips over hoe je beter op afstand kunt samenwerken met BIM.

BIM-Lab video's

#11. Parametrisch ontwerpen

BIM-Lab #11 behandelt op een laagdrempelige manier de mogelijkheden van parametrisch ontwerpen. Hoe genereer je een ontwerp met variabelen en hoe zet je het effectief in? We nemen je mee in de wereld van Dynamo aan de hand van ons woningbouwconcept Flex!

#10. Relatics, Deel 3: (wet) kwaliteitsborging

In BIM-Lab #10 part 3 gaat het over de kwaliteitsborging van Relatics. Hier gaat het onder andere over keuringen en eisen die toegevoegd kunnen worden.

#10. Relatics, Deel 2: Verifiëren in BIM

In Deel 2 van BIM-Lab 10 gaat het onder andere over de gegevens verifiëren in een BIM-model. Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

#10. Relatics, Deel 1: hoe zit dat nou precies?

Is kwaliteitsborging in Relatics een lust of een last? Hoe gaat dat samen met BIM? Deze en andere vragen hebben we in dialoog met Ivo Izelaar en Nisam Shami van BAM zuidwest besproken. Er valt bleek heel veel over te vertellen. Bij deze de eerste van drie video's waarin we het hebben over hoe je kunt omgaan met eisen in Relatics.

#09. Archicad & Revit: gaat dat samen?

Vaak wordt gedacht dat er niet doorgewerkt kan worden tussen Archicad- en Revit-bestanden, omdat dit verschillende modelleerprogramma's zijn. Er zijn inderdaad beperkingen, maar er is nog verrassend veel mogelijk. We hebben één en ander voor je getest en delen in deze video onze ervaringen.

#08. 10 tips voor een digitaal opleverdossier

Opleveren van een bouwproject gebeurt al lang niet meer op één A4’tje. Opdrachtgevers vragen om veel meer informatie en dat leidt vaak tot bergen papier. Met een digitaal opleverdossier kan dat anders. Wij geven 10 tips voor het maken van een digitaal opleverdossier op basis van een bim-model.

#07. System Engineering en BIM… Een gelukkig huwelijk?

In bouwprojecten moet steeds meer informatie worden overgedragen door de toenemende omvang en complexiteit. Systems engineering (SE) is een manier om al deze informatie effectief vast te leggen. Met
Jan Willem Kattouw van Clearbox bespreken we in de BIM-Lab livestream hoe een BIM-model ingezet kan worden voor Systems Engineering.

#06. Realtime visualisaties maken met een BIM Model

Een krachtig beeld zegt meer dan duizend woorden. Daarom maken onze collega’s van Plotvis prachtige visualisaties en video’s. In deze BIM-Lab vertellen we je hoe:
- onze Revit modellen tot leven komen door het gebruik van visualisaties
- Visualisaties real time worden aangepast met een BIM Model.

#05. Moet alle informatie in een Revit model?

Bij BIM wordt vaak gedacht aan een 3d model maar de “i” van BIM staat voor informatie. Deze data wordt steeds belangrijker. Moet al die informatie door de modelleur in het bim model worden gezet? Wij hebben gekeken of ook projectpartners zonder bim-kennis informatie aan het bim-model kunnen toevoegen. In deze video delen wij onze kennis en ervaringen.

#04. Hoezo minder faalkosten door BIM?

BIM wordt vaak in één adem genoemd met vermindering van faalkosten. Maar is BIM het ultieme medicijn of is er meer nodig? We spraken er over met Jan Willem Kattouw van Clearbox tijdens de vierde BIM-Lab livestream.

#03. 10 Tips Over Pointcloud en 'Streetview' BIM-Lab

Wij hebben in de loop der tijd ervaring opgedaan met zowel puntenwolken als fotorealistisch door je gebouw lopen. Wij vertellen wat handig is in je BIM-model en delen onze do's en dont's.

#02. Dynamisch coördinatiemodel BIM-Lab

Na de algemene inleiding in de eerste BIM-Lab zijn we in deze tweede aflevering dieper ingegaan op het zogenaamde dynamisch coördinatiemodel. Een online virtueel gebouwmodel waar iedereen op elk moment en op elke plek informatie uit kan halen en aan kan toevoegen.

#01. De eerste BIM-Lab Livestream

In maart 2020, aan het begin van de corona-epidemie, begonnen we met onze BIM-Labs. In deze eerste aflevering deelden we onze ervaringen en de laatste ontwikkelingen over het samenwerken op afstand in een bim model. Aanleiding was het optimaler samenwerken in een bim-model met onze klanten maar ook intern met de collega’s in en na de corona-lockdown.

“Power, today, comes from sharing information, not withholding it”